OPG Utrecht

Het OPG-terrein in Utrecht heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van monofunctioneel bedrijventerrein tot een gebied met een interessante mix aan functies. Vechtclub XL heeft hierin een essentiële rol gespeeld door de ontwikkeling van een bruisende ontmoetingsplaats, bestaande uit creatieve werkplekken, vergaderruimtes, culturele programmering en restaurant De Klub. In 2016 wordt het netwerk aangevuld met een koffiebrander, bakkerij, bierbrouwerij met proeflokaal en Rechtstreeks; een distributeur van streekproducten.  Om de kwaliteiten van het gebied te waarborgen en waar mogelijk verder te ontwikkelen heeft VECHTclub XL samen met een multidisciplinair ontwerpteam, waarvan LINT onderdeel is, een visie ontwikkeld op het totale OPG-terrein.

Het team is overtuigd dat veel van de bestaande industriële gebouwen het gebied karakter geven en goed kunnen worden hergebruikt voor uiteenlopend programma. Daarnaast is er het besef dat door het toevoegen van nieuwe gebouwen en woonfuncties er een betere mix van functies zal ontstaan met een hogere stedelijke dynamiek, wat de kwaliteit en belevingswaarde van het gebied ten goede zal komen. Vechtclub XL en andere reeds bestaande functies in het gebied zorgen voor veel synergie, innovatie en creativiteit. Aanvullende nieuwe functies kunnen dit verder versterken. De publieke en groene kwaliteit van het gebied kan worden vergroot door belangrijke verbindingen en langzaamverkeersroutes in het gebied op te nemen. De openbare structuur waarborgt wandel- en fietsroutes door het gebied en een doorwaadbaarheid op kleinere schaal, waardoor levendigheid ontstaat. Water wordt in de openbare ruimte bij veel regenval vastgehouden en gefilterd, in de zomer zijn er zwemplekken en fonteinen ter verkoeling. Er is ruimte voor stedelijke ecologie en stadslandbouw (dieren en diverse eetbare planten en bomen).

 

Utrecht, ontwerp stedenbouwkundig plan en openbare ruimte, Vechtclub XL, onderdeel van Stadslabs, RHAW, Charlotte Ernst, landschapsarchitectuur, ontwerp openbare ruimte, stedenbouw, waterberging, ecologie, tuinontwerp, LINT landschapsarchitectuur Utrecht Middelburg 2016