Park ter Walle Menen

Als onderdeel van het Masterplan Menen wordt het Park ter Walle ontwikkeld. De opgave betreft het ontwerp van het park en de integratie van ambities op het gebied van water, beplanting, historie, functies, mobiliteit, sfeer en gebruik. LINT stelt voor om van Park ter Walle een stadspark te maken met een natuurlijk, monumentaal en actief karakter. Oude landschappelijke structuren als de Geluwebeek en de oude vesting staan in het ontwerp centraal en zullen worden gebruikt en versterkt. De natuurlijke gradiënten en hoogteverschillen zijn kenmerkend voor de beekvallei en worden geaccentueerd en weer beleefbaar gemaakt. Park te Walle heeft de potentie een onderscheidende groene openbare ruimte te worden in Menen. LINT ziet Park ter Walle als een belangrijke aanvulling op het klassieke en besloten Brouwerspark.

Een nieuw padensysteem geeft het park betere entrees en maakt het mogelijk om verschillende wandelingen te maken in het park. In de hoofdpaden is een verhaal over de stad Menen en de geschiedenis de vesting opgenomen. Het centrale parkdeel met de sportvelden heeft een weids karakter, waardoor er lange zichten door het park ontstaan. De oude beek wordt ontwikkeld tot een wadi met avontuurlijke paden en speelplekken, de wadi speelt ook een belangrijke rol in het verbeteren van de waterhuishouding van het park. De vesting vormt een prachtig decor voor Park ter Walle, overdag kan er gewandeld worden langs de vesting door kleurrijke bloemenvelden en ‘s avonds wordt de vesting aangelicht met lichtspots. De grond vrijgekomen uit de bouw van de zaal wordt gebruikt om parkhellingen van gras te creëren met zitmogelijkheden en speelaanleidingen. De buitenruimte van de zaal wordt vanzelfsprekend onderdeel van het park. Een serie van speciaal ontworpen zitelementen langs de paden en in de parkhellingen geven het park een sterke herkenbaarheid en uitstraling.

Integratie van allerlei bestaande en nieuwe parkfuncties als sport en spelen tot een multifunctioneel en gelaagd parkgebruik. Park ter Walle kent een range aan verschillende gebruikers en kenmerkt zich door een afwisseling van rustige en drukke delen met verschillende sferen van parkachtig tot actief. De verschillende onderdelen van het park zijn onderdeel van een groter park, en deze integrale aanpak zorgt ervoor dat het park als geheel herkenbaar blijft, maar toch een rijkdom aan sferen kan krijgen. LINT kiest in het ontwerp nadrukkelijk voor een strategie waarin het park niet als een vastgelegd plan in 1 keer wordt gerealiseerd, maar juist in kleine stappen zodat het de kans krijgt om uit te groeien tot een dynamisch en levendig park.

Menen, parkontwerp en openbare ruimte, Park ter Walle, Winvorm opgave, Atelier Ruimtelijk Advies (ARA), landscape architecture, waterberging, landschappelijk erfgoed, actieve buitenruimte, sportpark, ecologie, LINT landschapsarchitect Utrecht 2016