Oasis Urbaine

Op dit moment worden veel steden geconfronteerd met uitdagingen ten gevolge van klimaatsverandering. Zo hebben veel Europese steden bijvoorbeeld te maken met overtollig regenwater in de winter en opwarming van de openbare ruimte in de zomer (Urban Heat Island effect). LINT heeft voor de stad Lausanne in Zwitserland een watertuin ontworpen die op een relatief eenvoudige manier bij kan dragen aan een oplossing voor dit probleem en als voorbeeldproject kan dienen voor andere steden.

Gelegen op de zuidelijke helling van het Zwitsers plateau, is het stedelijk weefsel van Lausanne gebouwd rond een hoogteverschil van 500 meter. Kronkelende straatjes, steile trappen en smalle stegen vormen een uniek stedelijk weefsel. Dit wordt gecombineerd met dramatische vergezichten op karakteristieke omliggende landschappen zoals het meer van Genève en de Alpen.

Oasis Urbaine is een watertuin, aan de voet van een 9 meter hoge waterval. De tuin biedt ruimte om zowel overtollig regenwater op te slaan in de winter als voor een daling van de temperatuur in de openbare ruimte te zorgen in de zomer. De tuin is gepositioneerd in een steeg met een stenig karakter te midden van grote infrastructuur als autowegen en metro. Het geluid de waterval, geplaatst voor een hoge blinde muur, overstemt de stedelijke geluiden en creëert zo een fantastische oase middenin de stad. Het is mogelijk om rondom de tuin en onder de waterval te lopen en de lineaire positie van de tuin versterkt de smalle ruimte van de steeg en zorgt voor zichtbaarheid vanaf de straat. De tuin is modulair en bestaat uit losse bakken van gerecycled plastic. Dit relatief goedkope systeem is makkelijk te monteren en afhankelijk van de locatie op verschillende manieren op te bouwen.

Lausanne (CH), ontwerp stedelijke watertuin, Lausanne Jardins, shortlisted, i.s.m. Rots Maatwerk, landschapsarchitectuur, ontwerp openbare ruimte, stedenbouw, waterberging, ecologie, tuinontwerp, LINT landschapsarchitectuur Utrecht Middelburg 2013