Hof van Cartesius

Het Hof van Cartesius is een initiatief voor groene werkplekken in de stad Utrecht. Verschillende paviljoens met werkplekken zijn georganiseerd rondom gemeenschappelijke tuinen. De tuinen hebben de typologie van een hofje en zijn te zien als een overgangsgebied tussen openbaar en privé. De hofjes zijn de belangrijkste bouwsteen in het project en zorgen voor een collectief karakter waarin ruimte is voor ontmoeting, kruisbestuiving, kennisdeling en samenwerking.

De paviljoens worden gebouwd met hergebruikt materiaal en hebben grote glazen wanden naar de groene tuinen. Door een modulaire en flexibele bouwvorm is het mogelijk om het project klein te starten en in verschillende fases verder te ontwikkelen afhankelijk van de vraag. Er zijn enkele simpele stedenbouwkundige regels opgesteld waarbinnen de bouw van paviljoens in allerlei maten mogelijk is. De tuinen kunnen worden gebruikt voor het verbouwen van groente, buiten werken of lunchen. De voorgestelde ontwikkelvorm maakt het ook mogelijk de paviljoens te verplaatsen en op een andere locatie weer op te bouwen. Het Hof van Cartesius voorziet in de behoefte naar flexibele werkplekken in een natuurlijke omgeving, midden in de stad.

Utrecht, stedenbouwkundig plan, winnaar Call for Plans Vlampijpzone2014 in opdracht van Gemeente Utrecht, i.s.m. Charlotte Ernst, parkontwerp, ontwerp openbare ruimte, landschapsarchitectuur, stedenbouw, objectontwerp, LINT landschapsarchitect Utrecht Middelburg 2015