Hamamplein Utrecht

Vanuit een fascinatie voor de 30x30 betontegel heeft LINT een plein in Utrecht omgevormd.

Het plein ligt in de Utrechtse wijk Lombok en grenst aan een oude Hamam (badhuis) dat nu gebruikt wordt als kantoorruimte, een wijkbureau van de gemeente Utrecht en enkele ruimtes waar cursussen worden gegeven. Voor het gebied zijn nieuwe plannen gemaakt maar door weerstand van bewoners uit de wijk en de economische crisis laat de uitvoering ondertussen vijf jaar op zich wachten. Veel gebouwen staan leeg, de openbare ruimtes zijn verwaarloosd en het gebied ontbeert een eigen identiteit. LINT heeft een interventie in de openbare ruimte gedaan die op de korte termijn een impuls kan betekenen voor het gebied.

De 30x30 betontegel, een sterke handzame steen waarmee veel openbare ruimtes in de stad vanaf de jaren 50 zijn ingericht, is uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Volgens LINT is het tijd om na te denken over manieren om deze tegel op een andere manier toe te passen, zodat het sleetse beeld en de anonimiteit van grote oppervlaktes in veel openbare ruimtes op eenvoudige wijze wordt doorbroken. LINT heeft met verf een pixelmozaïek van zwarte en witte tegels gemaakt. Het contrastrijke mozaïek verwijst naar de mozaïeken in de aangrenzende Hamam en vormt een herkenbare en uitnodigende loper voor mensen vanaf aangrenzende straten.

Utrecht, Hamam vereniging, landschapsarchitectuur, landschap interventie, ontwerp openbare ruimte, LINT landschapsarchitectuur Utrecht Middelburg 2011