De Tuinen van Rietveld

De Tuinen van Rietveld is een voorstel voor een informele buitenruimte van een binnenstedelijke bouwopgave.

Het hof binnen het plan vormt een aanvulling op de bestaande openbare ruimtes in het gebied zoals de parken, waterstructuren, groene straten en de speeltuin. Het hof is een grote gemeenschappelijke tuin waarin de bewoners zich thuis voelt en de bezoeker als het ware wordt vertraagd. Door de verfijning in materialisering en beplanting is de sfeer besloten, intiem en rijk.

In het hof zorgt een mix van siergrassen en vaste planten voor een verwilderd en rijk beeld. De kleuren zijn paars, blauw en roze. De siergrassen geven het plan ook een interessante beleving in de herfst en in de winter. In de plantvakken staan kleine transparante meerstammige bomen, die zorgen voor een licht en grillig beeld. De randen van de plantvakken liggen op maaiveld en vormen op enkele plekken zitranden naar kleine pleintjes. Zo kunnen bewoners rondom de pleintjes zitten in de zon. Aan de pleintjes liggen kleine grasweides met speelobjecten voor kinderen.

Hagen en klimplanten (druif en kiwi) vormen samen een groene omlijsting van het hof. De achtertuinen hebben via een speciaal ontworpen tuinhek een entree naar het hof. De overgang privé/openbaar wordt zo op een sierlijke manier gemarkeerd. Waar de voordeuren aan het hof grenzen hebben bewoners een brede stoep waar zij hun bankje en bloempotten kunnen zetten. Verspreid over het hof staan stoeltjes speciaal ontworpen voor het project de tuinen van Rietveld. De stoel is geïnspireerd op de Z stoel van Rietveld en vormt een familie met het tuinhek.

Utrecht, 2e prijs besloten prijsvraag, in opdracht van AM wonen, landschapsarchitectuur, tuinontwerp, ontwerp openbare ruimte, stedenbouwLINT landschapsarchitectuur Utrecht Middelburg 2014