3000 Trees for Alcala

Spanje bevindt zich in een economische crisis en de werkloosheid bedraagt op dit moment 16%( 2010). De opgave voor een park vraagt volgens LINT dan ook om een slimme omgang met de economische situatie. Door het parkprogramma te plaatsen op enkele strategische plekken binnen een nieuw grid van populieren, in plaats van over het gehele park, blijven niet alleen de aanlegkosten beperkt maar zal er ook geleidelijk aan een flexibel raamwerk worden geboden voor passende functies.

Alcala park, tussen de dorpen Alcala de la Selva en Virgen de la Vega, wordt onderdeel van een nieuw rivierlandschap. 3000 populieren worden geplant in een grid van 6x6m. Het grid is een bestaand landschapselement dat langs de rivier Alcala kan worden aangetroffen. Dit wordt opgeschaald tot een grote landschapsstructuur. Nieuwe bouwprojecten kunnen een adres krijgen aan dit nieuwe park.

Onder de bomen lopen parkroutes die een verbinding leggen tussen het park, de aangrenzende dorpen en bestaande wandelroutes door de heuvels. De open plekken in het bomengrid herbergen een reeks van bestaande en nieuwe parkfuncties met een openbaar karakter.

Alcala Spanje, in opdracht van Europan competition 2011, landschapsarchitectuur, parkontwerp, ontwerp publieke ruimte, LINT landschapsarchitectuur Utrecht Middelburg 2011